Youglish for German

Vydáno dne 11.12.2020

Velice užitečné stránky, které vyhledávají YouTube videa podle zadaných slov.



YouGlish (Aussprache auf YouTube)

Správná výslovnost je bohužel něco, co se dosti zanedbává, ale k učení se jazyka určitě patří. Téma výslovnosti má na těchto stránkách přední místo, jak se můžete přesvědčit ve zvláštní sekci.

Pokud si chcete ověřit správnou výslovnost určitého slova, nejčastěji použijete online slovník, kde si můžete slovíčko poslechnout. Užitečné je také znát mezinárodní fonetickou abecedu IPA.

Jsou však slovíčka, která ani v tom nejkvalitnějším slovníku nenajdete (často jsou to různé názvy, či převzatá slova). Pak se určitě mohou hodit stránky Forvo, kde si slovíčka můžete poslechnout od různých rodilých mluvčích. Podrobný článek o tomto webu hledejte zde.

Ovšem stejně jako ve slovníku, i na webu Forvo najdete většinou pouze výslovnost izolovaného slova, bez kontextu. Nabídka celých vět je tam značně omezená. Pokud chcete slyšet slovo v kontextu (a dokonce i s videem), asi se vám vybaví portál YouTube.

Stránky YouTube studenti jazyků používají velice rádi. Můžete se učit s různými lektory, nebo si prostě pouštět cizojazyčná videa z okruhu svých zájmů.

Pokud YouTube využíváte, asi vám neuniklo, že u mnoha videí lze zapnout i titulky. Někdy titulky ručně vyrábí sami tvůrci obsahu, ovšem často jsou generovány automaticky za pomocí rozpoznání mluveného slova. V těchto se proto mohou objevit nepřesnosti, ale i tak je tato funkce velice užitečná.

Jistý Dan Barhen se před lety rozhodl otitulkovaná videa tohoto portálu využít a založil stránku www.youglish.com TTT *1.

Tato stránka slouží k vyhledávání jednotlivých slov nebo skupin slov v tisících videí (která obsahují titulky). Můžete si vybrat až ze 14 jazyků (včetně znakového). V angličtině můžete dokonce filtrovat britskou, americkou nebo australskou angličtinu.

Stačí napsat do vyhledávače požadovaný výraz a procházet nalezená videa. Těch mohou být desítky, ale i stovky (záleží, jak běžný je to termín). Slova tak uslyšíte vyslovena rodilým mluvčím, navíc v kontextu a s obrazem.

Ukažme si třeba výsledky hledání slovíčka “Düsseldorf”, což je jméno města, které je často chybně vyslovováno.

Po zadání tohoto slova našla aplikace 386 videí, kde si slovo můžete poslechnout. Při klikání na další a další videa vám aplikace vždy spustí video několik vteřin před hledaným slovem. Pod videem vidíte titulky, kde je slovo zvýrazněno.

Hledat ovšem můžete i celé vazby. Ukažme si třeba frázi “aus dem Häuschen" TTT *2.

Nalezených výsledků je sice jen 25, ale zase si můžete tento idiom poslechnout v různých kontextech, což je určitě užitečné.
(Nebuďte překvapeni, když v tomto případě najdete i video o gastronomii, v němž je fráze brána doslova ve spojení se šneky.)

Pokročilé vyhledávání

Pokud kliknete na pokročilé vyhledávání, můžete zvolit, zda chcete, aby se jednalo o otázku nebo rozkazovací větu, a dokonce můžete vybrat, zda mluvčí bude muž nebo žena. Vše najdete v podrobnostech u pokročilého vyhledávání. Některé funkce nejsou ještě bohužel doladěné pro všechny jazyky.


Tento článek je z větší části převzatý z webu helpforenglish.cz s laskavým svolením Romana Svozílka.

Překlad:
  1. kombinace slov YouTube+English
  2. být štěstím bez sebe
Přepis bublinkové nápovědy: