Mein Deutsch

Jak na to - SPRECHEN

ALL LEVELS Vydáno dne 23.08.2023

Chtěli byste se naučit mluvit německy plynule, bez koktání? Chcete, aby vaše němčina zněla opravdu německy?



Jak na to – SPRECHEN

Mluvení je jednou z důležitých řečových dovedností. Bývá problematická především z toho důvodu, že na rozdíl od psaní, kdy máme dostatek času si vše dobře promyslet, mluvit musíme spontánně a bez rozmyšlení. V takovém tempu se těžko můžeme soustředit na gramatiku a často bývá problém vybavit si vhodná slovíčka.

Jak se ale naučit dobře mluvit? Mnozí vám poradí, že nejlepším způsobem je vyjet na čas do německy mluvící země a prostě být v tom jazykovém prostředí a muset se domluvit. To je samozřejmě pravda. Ne každý má však takové možnosti. Podívejme se na několik tipů, jak můžete své Sprechfertigke­iten vylepšit i ve svém obýváku.

Imitace

Nechtěli byste mluvit tak, aby sám rodilý mluvčí nepoznal, že nejste také rodilý mluvčí? Mnozí možná podotknou, že dosáhnout takové dokonalosti je nemožné. Věřte či ne, možné to je. Je pro to ale nezbytně nutné, abyste se naučili nejen správnou výslovnost jednotlivých hlásek, slabik, či celých slov, ale to, jak se správně slova vážou do frází a ty potom do vět. Velice důležitá je německá intonace a rytmika. Možná jste podobné záležitosti v učebnicích spíše přeskakovali, protože pochopit, jak vše funguje, je poměrně složité a při mluvení beztak člověk nemá čas se na to tolik soustředit. Kolik lidí, co znám, umí výborně německy, ale již první slovo prozradí, že jsou z malé země uprostřed Evropy, kde se mluví zcela jinak!

Jak se tedy naučit správně vyslovovat a přiblížit se dokonalosti? Odpověď zní: imitace. Budete si muset zahrát trošku na papouška, který opakuje přesně to, co slyší. Je důležité dobře poslouchat a potom se pokusit vytvořit to samé včetně intonace. Kdykoliv slyším někoho opravdu hezky vyslovovat, vázat slova, intonovat apod., zeptám se ho, jak toho docílil. Všichni řeknou něco podobného: kontakt s opravdovou němčinou a snaha napodobovat přesně to, co slyší.

Cvičení

Najděte si nějaký oblíbený film se svým oblíbeným hercem. Je dobré vybrat si film z Německa, pokud máte spíše zájem učit se vyslovovat standardní “německou” němčinu (Bundesdeutsches Hochdeutsch), rakouský film, pokud spíše tíhnete k rakouské němčině (Österreichisches Hochdeutsch), nebo švýcarský, pokud dáváte přednost této variantě němčiny (Schweizer Hochdeutsch).
Navolte si přehrávání v německém znění s německými titulky. Najděte si nějakou oblíbenou scénu a pusťte si ji jednou, dvakrát, a snažte se si co nejlépe všimnout výslovnosti a intonace vět, které tam slyšíte. Pouštějte si tuto část stále znovu a znovu a postupně zkoušejte mluvit spolu s tímto hercem a snažit se znít jako on. I když se vám bude jeho intonace někdy zdát až moc přehnaná, dělejte to přesně po něm. Nakonec si zkuste jeho roli přeříkat bez filmu, popř. se ztlumeným zvukem. Potom se přesuňte dál na jinou scénu.

K čemu toto cvičení vůbec je? Uvědomíte si na něm, jak se v němčině opravdu mluví. Váš mozek si na některé prvky zvykne a sami potom začnete tyto prvky používat ve vašem mluveném projevu. Pravidelným cvičením brzy dosáhnete toho, že podvědomě začnete používat stejné důrazy, stejný rytmus, atd.

Další pomůckou může být například to, že si nahrajete zvukovou stopu Vašeho oblíbeného filmu do PC/MP3 přehrávače/telefonu a potom si ji můžete pouštět. Zároveň tak uslyšíte němčinu v přirozených kontextech (i když filmových) a budete se moci lépe soustředit na to, co se říká a jak se to říká. I toto pomůže, takže si na některé rysy mluvené němčiny zvyknete a začnete je sami používat.

Mluvit mluvit mluvit

Nejdůležitější radou, kterou se můžete řídit, abyste se naučili mluvit plynule, je ono mluvit, mluvit, mluvit. Nestačí, když se učíte z učebnice či sešitu, když si věci říkáte v duchu či polohlasně. Důležité je mluvit nahlas, i když vám to může přijít hloupé, pokud na to nemáte naprosté soukromí. Mluvit nahlas můžete o čemkoliv a jakkoliv.

Ale co gramatika?

Možná si řeknete, že mluvit jen tak o samotě nemá smysl, protože vás nikdo nebude opravovat. Naopak bych řekl, že to je velká výhoda. Na opravování gramatiky máte jiné příležitosti. Zde si můžete od neustálého soustředění na gramatiku odpočinout. I když budete asi nějaké gramatické chyby dělat, to, co tímto získáte, je daleko důležitější.

Nahrávejte se

Zkuste si svoje mluvení nahrávat na diktafon apod. Když si to poslechnete, tak (po několika minutách uvažování, jak váš hlas zní na nahrávce blbě) si začnete všímat problémů, chyb apod. Když si jich všimnete vy sami, půjdou vám daleko lépe odstranit, než když vás na ně bude neustále někdo upozorňovat.
Jak na to se dozvíte v našem článku Jak na to – Selfrecording (nahrávejte se!).

O čem ale mluvit?

Například říkejte, co vás zrovna napadá, ať je to cokoliv. Vezměte si časopis, listujte jím a říkejte, co tam vidíte, co si o tom myslíte apod. Nebo popisujte místo, kde zrovna sedíte. Nebo si předem napište otázky, na které budete odpovídat. Můžete také popisovat obrázky nebo dokonce dění ve filmu či televizním pořadu. Možností je spousta. Důležité je mluvit.

Video-talk (Video-Vortrag)

Marek Vít, zakladatel HelpForEnglish, velmi doporučuje tzv. video-talk. Zapnete si nějaký film, jakýkoliv, vypnete zvuk, a začnete mluvit. Můžete popisovat postavy, které právě vidíte, můžete říkat, co právě dělají, můžete vyprávět příběh filmu, popisovat okolí atd. atd. Film sám se postará o to, že budete mít neustále dostatek podnětů k mluvení. Rychlost děje také zabrání příliš dlouhému přemýšlení a vy budete nuceni pořád něco říkat. Nebudete mít čas, abyste si v hlavě neustále věci překládali z češtiny, a naučíte se tak vymýšlet věty rovnou v němčině. Každý film je trochu jiný a u každého si procvičíte trochu jinou slovní zásobu.

Study group (Studiengruppe)

Dalším dobrým způsobem, jak si cvičit mluvení, je uspořádat tzv. Studiengruppe. Domluvte se s přáteli a udělejte německou párty, kde budete mluvit pouze německy. Vezměte si dobré pití (podle toho, kolik vám je, samozřejmě) a mluvte. Můžete si předem připravit témata, otázky apod.

One-minute topics (Einminütige Themen)

Dobrým cvičení na mluvení jsou tzv. minutová témata. Jde o to, že na danou otázku musíte mluvit přesně daný čas, např. jednu minutu. Je na vás, jak dokážete dané téma rozvést. Ze začátku vyzkoušejte témata jako moje rodina, moje škola, moje práce, koníčky apod. Potom můžete zkusit těžší otázky, jako např.: Kde bys chtěl bydlet? S kým bys nechtěl nikdy bydlet? atd. Podobných otázek si můžete napsat desítky a potom o nich zkusit mluvit. Připravujeme pro vás sekci Zkoušky (jazykové zkoušky, maturita…), kde si odpovídání na podobné otázky budete moci procvičit.

Závěr

Toto je jen několik praktických cvičení, díky kterým se vaše mluvní schopnosti mohou zlepšit, a to i tehdy, kdy nemáte možnost scházet se s rodilými mluvčími, vycestovat do zahraničí, apod. Kvalitně mluvit se můžete naučit i ve vašem pokojíku, stačí si najít čas, překonat zábrany a mluvit mluvit mluvit.


Tento článek jsme převzali z webu helpforenglish.cz s laskavým svolením Marka Víta.



Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Jak na to - Selfrecording (nahrávejte se!)

Efektivní metoda, jak zlepšit svoji dovednost mluvit v němčině. Nahrávejte se!

ALL LEVELS

Jak na to - HÖREN

Je pro vás poslech nepřekonatelnou překážkou? Chcete rozumět nejen cizincům, jejichž rodný jazyk není němčina, ale i autentickým Němcům, Rakušanům a Švýcarům? Chtěli byste sledovat filmy v němčině, aniž byste k nim potřebovali titulky? Pokud ano, čtěte dále.

STARTER

Jak se to řekne německy?

Krátký článek o základních použitích slova Deutsch.

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář