Zdar, existují ještě nějaká jiná spojení, jako je třeba ve větě:
Wie geht es dir? (po zkrácení)> Wie geht's dir?
že se dají nějaká slova „smrsknout“, teda když bych nepočítal ANS, INS, IM, ZUR, ZUM…?
Mein Deutsch
Zdar, existují ještě nějaká jiná spojení, jako je třeba ve větě:
Wie geht es dir? (po zkrácení)> Wie geht's dir?
že se dají nějaká slova „smrsknout“, teda když bych nepočítal ANS, INS, IM, ZUR, ZUM…?
Moin, samozřejmě že existují, v hovorovém jazyce. Pokud myslíš spojení, tak typická jsou například: Mach's gut! – Měj se hezky! Drž se! Das war's/wär's. – To by bylo všechno.
Jinak v hovorové mluvě se hodně zkracuje, například zájmeno es: Sag's mir! – Řekni mi to!
neurčitý člen – vynechá se „ei-“: so 'n schönes Tier, das ist 'ne andere Frage, Hast du 'nen Hund?
v první osobě jednotného čísla lze u většiny sloves vypustit -e a nově se nemusí psát apostrof: Hab dich! Ich komm gleich!
Aha, no to zajímavé. O hovorové angličtině jsem toho moc neslyšel, jelikož jsem měl na základce němčinu jen 3 roky a na střední už druhým rokem děláme vše, co jsme dělali na základce + další věci, který jsem se sám naučil. Na internetu jsem se koukal pouze na německou gramatiku, ale i tohle je dobré vědět. Mohl by tu taky být nějaký zajímavý článek na hovorovou němčinu. Jinak díky.
Souhlasím, je to zajímavé a je super, že se o to zajímáš:) Na školách se to opravdu neučí, my jsme se to taky neučili. A není za co, mach's gut:)
Das gibt's ja gar nicht! Jak se, prosím, napíše tato věta v nezkrácené formě ( bez apostrofu)? Děkuji
Das gibt's ja gar nicht! Jak se, prosím, napíše tato věta v nezkrácené formě ( bez apostrofu)? Děkuji
Das gibt es ja gar nicht.
Obecně XY's je v němčině
zkrácené es.
Viz také např. HABEN (mít) a SEIN (být) v přítomném čase.
No přišlo mi zvláštní, že tam pak zůstanou dvě zájmena „das“ a
„es“ ![]()
No přišlo mi zvláštní, že tam pak zůstanou dvě zájmena „das“ a „es“
Das je předmětem vazby es gibt, ve které
je podmětem es.
Zájmeno ES.
Das je ale akuzativ. Za sebe bych řekla, že das je předmět a es podmět.
Das je ale akuzativ. Za sebe bych řekla, že das je předmět a es podmět.
Ano, máte pravdu, nějak jsem se do toho zamotal. ![]()
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.