Do skupiny 1b bych zařadila třeba pfeifen a schmeißen?
  Mein Deutsch
            Komentáře k článku: Unregelmäßige Verben 1a
Přesně tak, skvělé! ![]()
Zdravím, z jedneho youtube kanálu mam že slovesa sa delia na pravidelne a nepravidelne podľa toho ako sa časujú v prítomnom čase. Napr.: schreiben Ich schreibe Du schreibst Er/sie schreibt
Podľa tejto logiky je schreiben pravidelné sloveso. Kde je pravda? Ďakujem
Zdravím, z jedneho youtube kanálu mam že slovesa sa delia na pravidelne a nepravidelne podľa toho ako sa časujú v prítomnom čase. Napr.: schreiben Ich schreibe Du schreibst Er/sie schreibt
Podľa tejto logiky je schreiben pravidelné sloveso. Kde je pravda? Ďakujem
Kterého kanálu? ![]()
Už to vidím.
Na internetu musí být člověk k zdrojům vždy kritický – za bernou
mince považujte především oficiální slovníky.
Ve videích, především nerodilých mluvčích, mohou být nesrovnalosti. ![]()
Napsal jsem jim vzkaz pod video, třeba to opraví. ![]()
https://www.nemcina-zdarma.cz/…itomnem-case
Ale podla tohto clanku je sloveso schreiben pravidelne. Slovesa ktore nemenia zaklad slova pri časovani v pritomnom čase sú pravidelne. Alebo tomu zle rozumiem? A sloveso schreiben je PRAVIDELNE a zaroven SILNE. Alebo nie?
Pozn.: Pro jistotu připomínám, že základním rozdílem mezi slabými a silnými slovesy je, že slabá mají v participiu koncovku -t (např. gemacht), kdežto silná -en (např. gesehen). Více viz Minulý čas – perfektum.
Z toho mi vychádza že sloveso schlafen je nepravidelné. Pretože meni zákla slova pri časovaní v prítomnom čase. Ich schlafe. Ale du SCHLÄfst. Alebo nie?
Ale podla tohto clanku je sloveso schreiben pravidelne.
V tom článku se nikde nepíše, že by schreiben bylo pravidelné, je tam uvedeno jen jako příklad infinitivu.
Slovesa ktore nemenia zaklad slova pri časovani v pritomnom čase sú pravidelne. Alebo tomu zle rozumiem?
Ne, tak to opravdu není. Kdyžtak ještě mrkněte na Unregelmäßige
Verben – Einleitung, kde je vysvětleno, co znamená pravidelné /
nepravidelné / silné / slabé sloveso. ![]()
Z toho mi vychádza že sloveso schlafen je nepravidelné. Pretože meni základ slova pri časovaní v prítomnom čase. Ich schlafe. Ale du SCHLÄfst. Alebo nie?
Ano, schlafen je nepravidelné, silné. ![]()
Samotná odpoveď na otázku čo sú pravidelné slovesá tam nie je. Mozem jedine skusit vylucovaciu metodu. Takze pravidelne sloveso je take ktoré nemení základ slova NIKDY? Cize
?
Rozdiel medzi silným a slabym slovesom bude potom ze maju rozdielnu koncovku v participe.
Vdaka
Tak skúsim ešte raz. Chapem tomu spravne slovne spojenie:
Silna slovesa = nepravidelna slovesa
Slaba slivesa = pravidelna slovesa
Ide tu o ine pomenovanie toho isteho?
Ten článek je určen pro začátečníky, takže není vhodné v něm vysvětlovat všechny podrobnosti. Ukazuje prostě jak se slovesa v přítomném čase časují pravidelně – na rozdíl od silných sloves (viz Silná (nepravidelná) slovesa v přítomném čase).
Tak skúsim ešte raz. Chapem tomu spravne slovne spojenie: Silna slovesa = nepravidelna slovesa Slaba slivesa = pravidelna slovesa Ide tu o ine pomenovanie toho isteho?
A četl jste ten článek, co jsem uváděl již výše?
Unregelmäßige
Verben – Einleitung
Tam je to podrobně vysvětleno. ![]()
Ano cital som ho. Na zaklade neho sudim že ide proste o synonymum + medzi nepravidelne patria este ďalšie druhy ako spôsobove slovesa atď. Možno som nechapavý, skuste ma usmerniť.
Ano cital som ho. Na zaklade neho sudim že ide proste o synonymum + medzi nepravidelne patria este ďalšie druhy ako spôsobove slovesa atď. Možno som nechapavý, skuste ma usmerniť.
Výrazy „slabé/pravidelné“ sloveso lze považovat za synonyma. Ale
u silných sloves je to složitější:
Každé silné sloveso je nepravidelné, ale ne každé nepravidelné sloveso je
silné. ![]()
Lidé to sice běžně zaměňují, ale není to přesné.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.